Τετάρτη 20 Μαΐου 2020





photocredits:StefaniaMizara


     Το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου -  UNIMA  Ελλάς συμμετέχει στην πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Π.Ο.Θ.Α. και πολλά άλλα σωματεία εργαζομένων στις 21 Μάη, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.

Στα πλαίσια της συμμετοχής μας, σχεδιάζουμε την υλοποίηση δρώμενου με κούκλες και ανθρώπους με τίτλο: 
Μια ΧΑΡΟΓΡΑΦΙΑ για τον πολιτισμό

Θέλουμε να  εκφράσουμε την έντονη αγωνία των καλλιτεχνών του κουκλοθεάτρου και να ενημερώσουμε για τα προβλήματα και τις ανάγκες που προέκυψαν στον κλάδο μας εξαιτίας των υποχρεωτικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Να δηλώσουμε την σύνταξή μας με όλες τις ενώσεις και τα σωματεία του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου που πλήττεται ανεπανόρθωτα, στα αιτήματά τους για στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού στη χώρα μας.
Να δηλώσουμε την πεποίθησή μας ότι τα μέτρα στήριξης προς όλους τους εργαζόμενους στον πολιτιστικό τομέα πρέπει να είναι καθολικά, χωρίς αποκλεισμούς και να τους εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον.
 Έχουμε, ήδη, καταγράψει και καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού, μια σειρά αιτημάτων για τροποποιήσεις, επεκτάσεις και προσθήκες στα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης από πλευράς του Υπουργείου, τα οποία κρίνουμε ανεπαρκή για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος επιβίωσης του κλάδου.
Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UNIMA) είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και αποτελεί τον μόνο συλλογικό φορέα για την τέχνη του θεάτρου κούκλας στην Ελλάδα. Από το 1990 προωθεί με ποικίλες δράσεις την τέχνη και συνενώνει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό της πολιτιστικής παραγωγής.  (αναλυτικά: Παράρτημα 1)
Το κουκλοθέατρο στην Ελλάδα αποτελεί μια ανεξάρτητη παραστατική τέχνη με δική της ιστορία, παράδοση, ποικίλες εφαρμογές και τρόπους ύπαρξης στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια γνωρίζει μια εκθετική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Παρότι συγκριτικά με άλλες τέχνες, ο αριθμός εργαζομένων είναι σχετικά μικρός, η παρουσία του είναι πολύ δυναμική και συγκροτεί έναν ειδικό κλάδο. Εκτός από την αμιγώς θεατρική παραγωγή, η επαγγελματική δραστηριότητα των κουκλοπαικτών επεκτείνεται σε πολλούς χώρους (εκπαίδευση, θεραπεία, τηλεόραση, κινηματογράφος, διαφήμιση κ.α.). Δυστυχώς ο τρόπος που το Ελληνικό Κράτος αντιλαμβάνεται το επάγγελμα του κουκλοπαίκτη δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές του εκδοχές και ιδιαιτερότητες. Αντιμετωπίζεται με βάση το πλαίσιο που υπάρχει για άλλες τέχνες, ενώ στην πράξη υπάρχουν ιδιαιτερότητες που απαιτούν ειδική προσέγγιση. 

Απαιτούμε την ανταπόκριση στα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματά μας. Ο χώρος μας, ως ένας χώρος κατ’ εξοχήν συνυφασμένος με την κοινωνική δραστηριότητα, είναι ο πρώτος που πλήττεται και ο τελευταίος που θα επανέλθει. Χρειάζεται άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.



ΠΙΣΩ ΑΠΟΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ



 photocredits:MariosLolos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εργαστήριο Θεατρικής Μαριονέτας 2022-23

  Το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! θα πραγματοποιήσει και φέτος, για 23η χρονιά, το Εργαστήριο Θεατρικής Μαριονέτας, αλλά και άλλους δυο κύκλους ...